Jakie czynniki mają wpływ na świeżość przewożonych owoców i warzyw?
Przewóz towarów szybko psujących się jest sporym wyzwaniem. Przewoźnik, który chce się zajmować tego typu transportem oprócz wiedzy ogólnej musi zdobyć informację nt. konkretnych rodzajów żywności. Podczas przechowywania i przewożenia owoców i warzyw zachodzi wiele procesów. Powodują one zmiany chemiczne i biochemiczne, takie jak: gnicie, czy więdnięcie, oraz fizyczne: zmiana objętości i wytrzymałości.
Czynnik mające wpływ na świeżość owoców i warzyw to:
- Temperatura
Jej wpływ na produkty jest ogromy. Tempo oddychania owoców i warzyw w temperaturze 20°C jest kilkukrotnie większe niż w temperaturze 0°C.Temperatura konkretnych produktów określona jest w liście przewozowym. Marchew ma całkowicie inną optymalną temperaturę przewożenia niż na przykład arbuzy, czy banany. Kierowca powinien posiąść niezbędną wiedzę i podczas całej trasy kontrolować warunki wewnątrz naczepy.
- Wilgotność
Jest ona równie ważna, ponieważ zbyt wysoka powoduje wchłanianie przez owoce i warzywa pary z powietrza. Może to doprowadzić do kiełkowania, pleśnienia czy też innych zmiany fizyczno ? chemicznych. Natomiast zbyt niska wilgotność może powodować transpirację. Produkty mogą zacząć tracić swoją masę, czy też więdnąć.
- Tlen i dwutlenek węgla
Nadmiar CO2 doprowadza do uszkodzeń delikatnych struktur większości owoców i warzyw. Istnieją jednak takie grupy, przykładowo niektórych owoców pestkowych i jagodowych, które wymagają wysokiego poziomu CO2. Ponownie więc, osoby zajmujące się tego typu transportem powinny przyswoić konkretną wiedzę na ten temat.
- Etylen
Jego zbyt duża ilość powoduje dojrzewanie, zmniejszenie ilości chlorofilu, żółknięcie, opadanie liści, starzenie się, czy też kiełkowanie. Jabłka wydzielają dużą ilość etylenu oraz są na niego bardzo wrażliwe. Szybciej dojrzewają. Kapusta pekińska przy zbyt dużej jego ilości może mieć pożółknięte liście.
- Światło słoneczne
Wpływa ono niezwykle negatywnie, szczególnie jeśli owoce i warzywa już dojrzały. Uruchomia proces kiełkowania.
Napisz komentarz